BioInnovativa affärer
Seminarieserie och ny podd orienterar små och medelstora företag i forsknings- och utvecklingsstöd
I seminarieserien BioInnovativa affärer har BioInnovation tillsammans med olika aktörer gett små och medelstora företag inspiration om vilka stödmöjligheter det finns för utveckling, från regionala stöd till EU-stöd, när det gäller utvecklingen av biobaserade lösningar. Tre nya poddavsnitt ska också hjälpa företagen rätt och ge dem möjlighet att ta del av andra företags erfarenheter.
Under 2023 arrangerades seminarier bland annat med fokus på möjligheter till regionala stöd i Halland och Värmland, med presentationer från exempelvis Almi och regionerna. BioInnovation gav information om BioLyftet och utlysningen Hypotesprövning. Utbildningssatsningen BioLyftet har varit direkt riktad mot små och medelstora företag och utlysningen Hypotesprövning, där företag kan söka medel i två steg, har visat sig väl lämpad för mindre företag som vill växa och vidareutveckla sina erbjudanden.
I samverkan med EU SME Support och Chalmers Industriteknik har två seminarier genomförts med tips för företag som står inför utmaningen att söka EU-medel. Ett särskilt fokus har riktats mot programmet EIC Accelerator, där små och medelstora företag med banbrytande innovationer kan söka medel. Företagen Reliefed, Yangi och Mycorena delade med sig av tips och erfarenheter från sina lyckade ansökningsprocesser.
Seminarier om nationella stöd för små- och medelstora företag har också genomförts. Under dessa har Vinnova, samt andra strategiska innovationsprogram som Smart Built Environment och RE:Source tillsammans med BioInnovation, informerat om utlysningar.
I tre poddavsnitt delar företagen Organoclick och Irmas Fabric erfarenheter om vägen till finansiering. I avsnitten medverkar också Karin Sandberg från RISE, Kent Rundgren från Chalmers Industriteknik och Marie-Claude Béland från EU SME Support och RISE.
Seminarieserien och poddarna ingår i ett projekt med finansiering från Vinnova med syftet att särskilt informera små och medelstora företag om stödmöjligheter.
– Vi fortsätter med fler seminarier under våren 2024. Vi märker att företagen har väldigt specifika och direkta frågeställningar. Små och medelstora företag är snabbfotade och vill identifiera möjligheter omgående – därför är det viktigt att informationen blir lättillgänglig och samlad, säger Linda Larsson, projektledare och kommunikationsansvarig, BioInnovation.
Datum för publicering: