Nyhet

Ny handledningsguide ska öka antalet examensarbeten i pappers- och massaindustrin

Examensarbeten är ett effektivt sätt att locka nya medarbetare till massa- och pappersindustrin. Nu finns ett nytt kostnadsfritt stödmaterial innehållande en guide för företagshandledare och en strategirapport riktad till ledningsgruppen inom företaget.
”Vi vill göra det enkelt att bli handledare och få fram fler examensarbeten som väcker studenternas intresse för processindustrin”, säger projektansvarig Caroline Stejmar.

Caroline Stejmar
Caroline Stejmar
Foto: Johan Olsson

Hög medelålder och stundande pensionsavgångar har gjort kompetensförsörjningen till en het fråga för massa- och pappersindustrin. En effektiv lösning på problemet är att ta fram och handleda fler examensarbeten inom högre teknisk utbildning, menar Caroline Stejmar. Hon är projektansvarig för framtagandet av ett nytt kostnadsfritt stödmaterial som vägleder handledare, HR och företagsledning i det praktiska och strategiska arbetet kring examensarbeten.

Stödmaterialet har tagits fram i ett kompletterande projekt till företagsforskarskolan Resurssmarta processer – ett initiativ finansierat av akademin, processindustrin och Vinnova genom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. Totalt har 50 personer med relevant erfarenhet inom HR, forskning och innovation bidragit till framtagandet av stödmaterialet, som finns publicerat på webbsidan bioinnovation.se.

– Att handleda examensarbeten är ett av de mest effektiva sätten att attrahera och rekrytera nya medarbetare. Det blir en slags testanställning men är också varumärkesbyggande. Studenter med bra erfarenheter sprider en positiv bild av företaget på universiteten, säger Caroline Stejmar. Vi vill göra det enkelt att bli handledare och få fram fler examensarbeten som väcker studenternas intresse för processindustrin.

Att arbeta med examensarbeten ger också andra fördelar. För handledaren blir det en chans till professionell och personlig utveckling, för företaget är studenten en resurs som exempelvis kan genomföra projekt som inte hade blivit av annars.

Stora Ensos Sarah Söder använder stödmaterialet i rollen som People & Culture Partner med ansvar för employer branding-frågor:

– Stödmaterialet kommer bli en viktig hjälp för våra handledare, både för dem som är vana vid att handleda men framför allt för dem som inte har handlett tidigare. Med det här stödet kan vi lättare öka antalet examensarbeten och kvaliteten på dem.

Handledningsguiden har även översatts till engelska, så att ännu fler industrireprepresentanter kan ta del av stödmaterialet och förstå hur det svenska systemet för examensarbeten fungerar.

Ta del av materialet på svenska här.

Ta del av handledningsguiden på engelska här.