Läs utvärderingen
Nioårsutvärdering
Positiv nioårsutvärdering lägger grunden för fortsatt omställning till cirkulär bioekonomi
BioInnovation har bidragit till utveckling och hållbar svensk tillväxt. Programmet har lanserat insatser som bidragit till att påbörja introduktionen i samhället av en cirkulär bioekonomi och lyckats attrahera nya företag och en bredd av aktörer inom skogs-, kemi- och textilindustrin. Det visade den nioårsutvärdering av programmet som Sweco presenterade i mitten av december 2023.
Utvärderingen visar också att BioInnovation är ett välskött strategiskt innovationsprogram som ligger rätt i tiden och bidrar till en positiv utveckling som är viktig för svensk hållbar tillväxt och globala miljömål. Utvärderingen genomfördes av Sweco på uppdrag av de finansierande myndigheterna Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
– Programmets nära samverkan med tre branschorganisationer är en styrka och skapar förutsättningar för programmet att nå ut brett samtidigt som branschspecifika behov har beaktats när programmet prioriterat sina insatser. På så vis har programmet gynnat nya samarbeten över värdekedje- och branschgränser, säger Jan Svärd, som är ordförande i BioInnovations programstyrelse.
Programstyrelsen har tillsammans med programkontoret nu börjat ta sig an utvärderarnas rekommendationer inför programmets fjärde och avslutande etapp.
Jan Svärd har genom sin roll som tidigare vd i stora kemiföretag och numera som aktiv investerare i flera startup-bolag sett vikten av att lagstiftning och företagsstöd följer med och stöttar den gröna omställningen. Han välkomnar att utvärderarna nu betonar BioInnovations möjlighet att som neutral aktör sammanställa kunskapsunderlag, samt identifiera och informera om behov av lagförändringar.
– Vi ser att vi idag har lagar och regler som ger linjär ekonomi fördelar och till och med hindrar utvecklingen mot en cirkulär bioekonomi. Att vi nu inom BioInnovation än tydligare får uppdraget att ta fram och sprida kunskapsunderlag för sådana frågeställningar, är något vi uppskattar, säger Jan Svärd.
Utöver att identifiera behov av regelförändringar för en fortsatt effektiv utveckling, har programmet också fått uppdraget att ta fram en vision och färdplan för en framtida cirkulär bioekonomi – ett arbete som kommer att inledas under året och accelereras 2025. Dessutom betonar utvärderarna vikten av att lärdomar och arbetssätt från BioInnovation tillvaratas och dokumenteras.
– Här fortsätter vi att visa på goda exempel på projekt som närmar sig marknaden och den förflyttning som BioInnovation bidragit till inom den cirkulära bioekonomin. Dels på de sätt vi jobbat med att anpassa våra utlysningar och insatser, men dels också genom att dokumentera de områden som programmet bidragit till att förflytta. Detta är viktiga inspel och lärdomar inför kommande satsningar på forskning och innovation inom området, menar Jan Svärd.
Företagsforskarskolan Resurssmarta Processer lyfts i utvärderingen fram som ett mervärde från programmet, och Jan Svärd vill se att satsningen blir långsiktig;
– Företagsforskarskolan Resurssmarta processer är en oerhört viktig satsning för framtida kompetensförsörjning. Industrin står inför att många nya processer behöver utvecklas för att på ett effektivt sätt hantera biobaserad råvara, och de befintliga processerna behöver optimeras och anpassas ytterligare. Att vi kan säkra att industrin och akademin har tillgång till duktiga och kompetenta medarbetare och att det finns ett starkt forskarnätverk i Sverige som kan stötta den resan är centralt, säger Jan Svärd.
Datum för publicering: