Nyhet

Vallakokerskan tar upp kampen mot miljöfarliga vallor

”Sluta prata och gör nåt istället”. Kompisens uppmaning fick Erica Almgren Stenberg att gå från tanke till handling och börja utveckla en skidvalla som är schysst mot miljön och minst lika bra som de konventionella. Nu får hon stöd av BioInnovation att ta fram en fossil- och fluorfri valla som är biologiskt nedbrytbar och har suveränt glid.

Det finns redan en stark tradition av att koka valla i den lilla orten Tegsnäs utanför Umeå. Sex ton om året producerades här på 90-talet men för en tid sedan sålde Erica Almgren Stenbergs pappa vallafabriken. Nu är det hon som blåser nytt liv i traditionen, i uppdaterad kostym. Ericas valla är fossil- och fluorfri.

Erica Almgren Stenberg
Erica Almgren Stenberg
Foto: Andreas Nilsson
– I konventionell fluorvalla finns PFAS som också kallas för evighetskemikalier eftersom de inte bryts ner i naturen. När jag stod med skyddsmask inför Vasaloppet 2014 och vallade mina skidor slog det mig att det här är ju sjukt! Vi använder valla som tillverkas av rester från oljeindustrin och innehåller PFAS som påverkar vår hälsa och miljön. Jag tänkte att vi måste ju kunna göra valla av andra saker än sånt som förstör så mycket, säger Erica Almgren Stenberg.

”Jag vill inte bara anta saker”
Varje år när skidsäsongen startade väcktes frustrationen över vallautbudet på nytt, till slut sa en vän åt henne att sluta prata och göra något istället. Sagt och gjort, med stöd av BioInnovation utvärderar nu Ericas företag Vallakokerskan fyra lovande recept baserade på oljor från växtriket. I det halvårslånga projektet testas vallans biologiska nedbrytbarhet och vattenavvisande egenskaper i samarbete med forskningsinstitutet RISE.

– Jag vill inte bara anta att jag har en produkt som är bättre för miljön och hälsan. Det här projektet är en möjlighet att hitta fram till och validera en prototyp som lägger grunden för storskalig produktion av biobaserad och biologiskt nedbrytbar valla. Jag får svart på vitt hur nedbrytningstiden ser ut och om vallan ger motsvarande, eller ännu bättre, glid än konventionell valla. Resultaten från forskningsprojektet leder också till helt nya frågeställningar som är viktiga för utvecklingen framåt, säger Erica.

”Hela världscupen ska åka på min valla”

Både i skidvärlden, bland konsumenter och på politisk nivå ökar medvetenheten kring hur konventionell valla påverkar miljön och människors hälsa. EU planerar att förbjuda några av de fluorvallor som anses giftigast och 2023 infördes totalförbud för fluorvallor under alla skidtävlingar som är sanktionerade av Internationella skidförbundet.

– Vallaindustrin genomgår ett paradigmskifte, jag kan bidra genom att erbjuda produkter som är så bra att det blir en enkel övergång för användarna. Mitt mål är att hela världscupen ska åka på min valla, säger Erica avslutningsvis.