Nyhet
Gott om biobaserad innovation på prestigefyllda 33-listan
Med sin erkända 33-lista korar tidningen Ny Teknik årligen Sveriges 33 bästa, mest innovativa och lovande unga teknikbolag. I år har juryn fått upp ögonen för flera startups med biobaserade lösningar.
– Vi ser ett stort intresse för att investera i biobaserade företag, och det har ökat. Startups som vill bidra till den gröna omställningen växer upp som svampar och många utländska bioekonomibolag är intresserade av att etablera sig i Sverige. Vi ligger långt fram i att utveckla biobaserade lösningar som väcker intresse inte bara för att de kan ersätta fossilbaserat utan också för att de binder koldioxid, säger Victor Isaksen på spetsinkubatorn Sting Bioeconomy.
Skogslänet Värmland på listan för första gången
På 33-listan finns bland annat Reselo som gör biogummi av näver, Ligna Energy med batterier av restprodukter från skogen och Air Forestry vars drönare gallrar skog. För första gången är också ett företag från Värmland med på listan. Blue Ocean Closures korkar av cellulosafiber ska ersätta skruvkorkar av plast. Korkarna återvinns som papper och bryts ner om de hamnar i naturen, och utvecklingsarbetet har skett med stöd av bland annat BioInnovation. Sent 2023 gick de ut med att skogsindustribolaget Rottneros går in som investerare.
– Att vi trots vikande konjunktur får Rottneros som investerare visar vilken potential storbolagen ser i att investera långsiktigt i utveckling. Startups har kommit att spela en allt viktigare roll i den produktutveckling som tidigare framför allt skedde inom universitet, institut och storbolag. Vi drar fördel av att inte vara lika beroende av storbolagens cykler och den arbetsgång som gör produktutvecklingen mer trögrörlig. Att vara med på 33-listan är ett kvitto på att det vi gör är rätt, sällskapet är imponerande, säger Lars Sandberg, CEO Blue Ocean Closures.
Ökat intresse för biobaserade material
Med på årets lista är även PaperShell som också fått finansiering från BioInnovation. De har utvecklat ett biobaserat material som är lika starkt som många fiberkompositer. Det är vattentåligt som plast och kan formpressas till produkter lämpade för bland annat fordons-, möbel- och sportbranschen.
– Historiskt har det varit utmanande att föra in nya material men nu ser vi att våra kunder är nyfikna, redo att ta lite mer risker och har en större benägenhet att samarbeta för att hitta lösningar. Förut var nya material tvungna att leva upp till de befintliga materialens kravspecifikationer, idag inser fler värdet i att vara mer flexibel, säger Anders Holmkvist, CTO PaperShell.
Flyttar mentala gränser
Med på 33-listan för tredje året i rad är Modvion som gör vindkrafttorn i trä. Med stöd av bland annat BioInnovation utvecklar de sin teknik som gör det möjligt att bygga högre, billigare och mer klimatvänligt jämfört med ståltorn. Deras tillvägagångssätt kan göra nytta också inom andra delar av byggsektorn.
– Vi är stolta över att bidra till att trä som material får ett uppsving. Genom att bevisa att något så krävande som vindkraftverk går att bygga i trä flyttar vi mentala gränser, vi visar att det går att göra träkonstruktioner som vi tidigare inte trodde var möjliga. Framåt är jag övertygad om att vi kommer att se biobaserade material i krävande applikationer där fossila material ofta används av gammal vana, säger Otto Lundman, CEO Modvion.
”BioInnovations korta projekt har varit perfekta”
Victor Isaksen på Sting Bioeconomy ser en växande medvetenhet kring hur biobaserade lösningar inte bara kan ersätta utan också prestera bättre än sina fossilbaserade föregångare. Ett exempel på det är PaperShells biomaterial som är lättare än aluminium och starkare än plast. Inom BioInnovation har de tillsammans med elsnöskotertillverkaren Vidde anpassat sitt material för att fungera som en bättre lämpad ersättare till vissa plastdelar på snöskotrar.
– BioInnovations korta hypotesprövningsprojekt har varit perfekta för att testa och utveckla vår produkt mot olika kunder. I dessa projekt jobbar vi snabbt mot ett tydligt mål och har korta beslutsprocesser. Det passar små- och medelstora bolag bra och kan vara en inkörsport till att söka mer omfattande finansiering, säger Anders Holmkvist på PaperShell.
Victor Isaksen tillägger:
– En startup har i princip inga pengar. BioInnovation och andra innovationsprogram är viktiga för att lyfta innovationer till en nivå där det går att få in privata investerare. Stöd behöver gå till att kommersialisera all den framgångsrika forskning som finns.
Datum för publicering: