Talloljebaserad lösning drar sitt strå till stacken för att minska möbelindustrins klimatavtryck 

Efter en flerårig resa i olika BioInnovation-projekt är forskare och industri nära att ersätta det fossilbaserade vax som finns i fiberskivor med ett mer klimatvänligt alternativ. Inom BioInnovation samlas nu aktörerna för att skapa en ny värdekedja för skogliga biprodukter och ta de sista stegen mot storskalig produktion.  

Att pressa ner fiberskivors klimatpåverkan är en angelägen sak. Varje år tillverkas mer än 100 miljoner kubikmeter fiberskivor och många av dem återfinns i våra hem i form av möbelstommar. Det gör saken till en viktig fråga för IKEA. I ett projekt inom BioInnovation samarbetar de med Linnéuniversitetet som är koordinator och SLU, bioraffinaderiföretaget SunPine och kemiföretaget Lawter för att utveckla ett alternativ till det fossilbaserade vax som gör fiberskivan motståndskraftig mot fukt och väta. Alternativet är biobaserat och gjort av de rester som uppstår vid raffineringen av tallolja. 

Bild på Svante Nordänger
Svante Nordänger
Foto: Privat

Efter framgångsrika resultat i tidigare projekt inom BioInnovation fick kvartetten nyligen fortsatt stöd. Den här gången siktar projektet på tillverkning i industriell skala och att etablera en ny värdekedja för bioraffinaderier. 

– Vi på IKEA söker ständigt efter nya lösningar för tillverkning av fiberskivor som sänker vårt klimatavtryck. Detta projekt är ett av många som vi är engagerade i där huvudfokus ligger på mer klimatsmarta limsystem, minskad resursanvändning och mer hållbara energilösningar. Vi ser fram emot projektet som förhoppningsvis kan komma fram till en kostnadsneutral och hållbar lösning, även för produkter som utsätts för högre temperatur och fuktighet vid transporter till och från användning i exempelvis Asien, säger Svante Nordänger, Material & Innovation Developer på IKEA.

Vill länka svensk skogsindustri till den internationella marknaden för fiberskivor  

I projektet har SunPine rollen som råvaruleverantör, IKEA är producent av fiberskivor och däremellan bearbetar Lawter råvaran till en industriellt användbar produkt. Det är företagen som driver projektet i nära samverkan med akademin som kvalitetssäkrar resultaten. 

Reza Hosseinpourpia
Reza Hosseinpourpia
Foto: Linnéuniversitetet

– Vi planerar att göra flera pilot- och industriella tester för att redan i det här skedet hitta och lösa de utmaningar som ofta kommer i och med steget till storskalig produktion, säger Reza Hosseinpourpia, projektledare och docent på Linnéuniversitetet. Projektet vill etablera en ny värdekedja för bioraffinaderier och länka svensk skogsindustri till den internationella marknaden för fiberskivor. 

”Viktigt att hela tiden söka nya möjliga värdekedjor och applikationer” 

Under resans gång kommer produkternas marknadspotential och klimatpåverkan att analyseras. Bland annat kommer en livscykelanalys att genomföras som ställer det biobaserade alternativet mot dagens fossilbaserade vax.  
 

Valerie Naydenov
Valeri Naydenov
Foto: Sunpine

– För SunPine är det viktigt att hela tiden söka nya möjliga värdekedjor och applikationer. Ur ett hållbarhetsperspektiv behöver vi se till att vår värdefulla, förnybara biprodukt gör nytta, och samtidigt kan vi bredda vår affär. Jag ser stor potential i den här biprodukten, säger Valeri Naydenov, R&D Manager på SunPine. 
 

John Hazen
John Hazen
Foto: Lawter

Målsättningen är att den talloljebaserade lösningen ska kunna användas som ersättare direkt i befintliga processer. 

– Projektet är omfattande och planerar för ett stort kliv avseende teknikutveckling, marknadspotential och hållbarhetsförbättringar. Just nu är vi mitt uppe i förberedelserna inför att testa emulgeringsprocessen i pilotskala, säger John Hazen, Global R&D Manager på Lawter. Allt pekar på att vi har en process som kräver lägre temperatur och energiåtgång jämfört med motsvarande process för att framställa den fossilbaserade lösningen.