Nyhet

Biobaserad bro på Djurgården del av BioInnovations Hypotesprövning

BioInnovations Hypotesprövning finansierar projekt som alla har gemensamt att de fångar visionära idéer som kan bidra i övergången till en biobaserad ekonomi. Utlysningen har två steg.

Miljövänlig och hållbar impregnering av trä med biobaserad olja är ett av de projekt som fått finansiering i både steg 1 och 2. Projektet vill råda bot på den globala bristen på biocidfria, förnybara och beständiga materialalternativ. Bristen är särskilt stor för industriella användare som har de hårdaste och tydligast definierade kraven på beständighet, och det är i synnerhet dessa användare som projektet adresserar. Forskningsprojektet, som letts av djurgårdsbaserade Linjonwood, är ett samarbete mellan Kungliga Djurgårdens Förvaltning, Stockholms Stad, Linjonwood, RISE och IVL. 

Nu är en av fullskaledemonstratorerna i projektet på plats och utgörs av gångbanan till en bro vid Vasamuseet i Stockholm. Bron renoverades under 2023 och fick då gångbanan av särskilt linoljebehandlad svensk fur. Behandlingen är miljövänlig, biobaserad och skyddar mot röta. Metoden är vetenskapligt testad under realistiska förhållanden och har en miljö- och marknadsmässigt realistisk plan för sin livscykel, från kvalitetssäkrad och hållbar produktion via implementation till demontering och återanvändning.