Hallå där!

Vill skapa starkare broar mellan bioindustrier och användare av gödselmedel

Hallå där… Cristian Tunsu på Easy Mining, projektledare för Kemisk återvinning: från biobaserade material till säkra, rena och effektiva gödselmedel

Vad handlar ert projekt om? 

– I det här projektet kommer kalium- och fosforgödsel att återvinnas kemiskt från material och avfall som kommer från biobaserade processer, säger Cristian Tunsu.

Cristiantunsu
Cristian Tunsu

Projektet kommer att fokusera på produktion av ren kaliumsulfatgödsel från biomassaaska, aska från djurströ, gödselaska, halmaska, och aska från förbränning av biologiska strömmar i massa- och pappersindustrin, till exempel trä och bark.  

– Vi kommer att utvärdera kvaliteten och prestandan hos de återvunna gödselmedlen och titta på den kommersiella potentialen och industriella implementeringen av den utvecklade processen, fortsätter Cristian Tunsu. 

Projektet syftar till att förbättra cirkulariteten och hållbarheten i biobaserade processer och minska mängderna material och avfall som för närvarande deponeras på soptippar eller sprids på mark, och omvandla dem till rena och effektiva gödselmedel. 

Vilken utmaning vill ni lösa? 

– För närvarande kasseras många av de nämnda biomaterialen på soptippar på grund av kontaminering med tungmetaller, medan andra sprids på marken som gödselmedel av lägre kvalitet, förklarar Cristian Tunsu och fortsätter: 

– Detta är inte optimalt eftersom jorden kan påverkas av det höga saltinnehållet eller oönskade föroreningar som tungmetaller. Vi siktar på att tillhandahålla ett koncept där bioindustrier kan bli resurshubbar och omvandla sitt avfall till råmaterial för cirkulär användning. 

Hur ser potentialen ut om ni lyckas? 

– Det finns en stor potential att minimera exploateringen av naturliga resurser, göra vissa bioindustrier mer hållbara och säkerställa en ökad tillgänglighet av näringsämnen och gödselmedel i utsatta geografiska regioner, säger Cristian Tunsu.  

Utvinningen av kalium och deponering av avfall från gruvdrift har betydande miljöpåverkan, inklusive salinisering (vattenlösliga salter som ackumuleras) av ytvatten och grundvatten, landskapsdegradering och störning av mark, samt ökad lokal frisättning av radioaktivitet (40K) och partiklar. Eftersom största delen av det utvunna kaliumet konsumeras av gödselindustrin (till exempel 93 % av världens kaliumproduktion 2005), innehåller många biobaserade råmaterial betydande mängder kalium, som kan återvinnas kemiskt.

I den globala kaliumproduktionen dominerar för närvarande Kanada (40 %), Kina (15 %), Ryssland (12 %) och Vitryssland (8 %). EU-länder är väldigt beroende av import.

– De senaste händelserna i omvärlden bekräftar riskerna med beroendet av importerade resurser. Sverige, liksom många andra länder, påverkades och har identifierat potentiella långsiktiga brister på gödselmedel, förklarar Cristian Tunsu. Att utnyttja sekundära näringskällor och utveckla effektiva vägar för deras återvinning från biomaterial är önskvärt. 

Varför är det här projektet viktigt för framtidens kemiindustri? 

– Att omvandla biomaterial och sekundära strömmar från bioindustrier till värdefulla kommersiella föreningar ger många fördelar och förbättrar hållbarheten i biobaserade teknologier avsevärt. Det finns en stor efterfrågan på cirkulära lösningar och för att säkra hållbara källor till råmaterial. Projektet kommer att skapa starkare broar mellan bioindustrier och användare av gödselmedel samt öka samarbetet och cirkulariteten inom dessa värdekedjor, avslutar Cristian Tunsu.