Hallå där!

Vill möjliggöra mer hållbar produktion av biobaserade plattformskemikalier

Hallå där… Anders Wallenius på Sekab, som fram till nyligen var projektledare för projektet Butandiol från skogsbaserade restströmmar (ny projektledare sedan februari 2024 är Mai Bui, även hon på Sekab).

Vad handlar ert projekt om?  

– Projektet handlar om att framställa plattformskemikalien butandiol genom mikrobiell fermentering av socker ur restströmmar från den svenska skogsindustrin, berättar Anders Wallenius.

Anders Wallenius
Anders Wallenius

Butandiol framställs idag främst från fossila råvaror och används för vidare framställning av polyestrar, färger och lacker, läkemedel, kosmetika, inom livsmedel och elastiserande kemikalier. I projektet som startade i oktober 2023 deltar aktörer från skogsindustrin, kemiindustrin och forskningsinstitut.  
 
Projektet syftar till att utveckla processer för att möjliggöra ökad och mer hållbar produktion av biobaserade plattformskemikalier och på så vis bidra till att uppfylla svenska och europeiska mål för ett fossilfritt samhälle, förklarar Anders Wallenius. 

Vilken utmaning vill ni lösa? 

Fossilbaserade kemiska processer utgör den huvudsakliga produktionen av butandiol i dagsläget, men biobaserad produktion av butandiol genom fermentering spås utgöra ett värdefullt alternativ till den fossilbaserade produktionsprocessen. Detta förutsätter dock att produktionseffektiviteten kan ökas och produktionskostnader minskas. Dessutom behöver det finnas god tillgång till prisvärd råvara, varifrån det kan utvinnas fermenterbart socker och som dessutom inte är konkurrerande med råvaror till livsmedel, så som sockerrör och majs, säger Anders Wallenius. 

Liknande råvaror kan nämligen genereras av till exempel den svenska skogsindustrin i form av restströmmar, så som fiberrejekt (de fibrer som inte binder sig till papperet eller produkten under tillverkningsprocessen), lignin och sågspån.  

Dessa restströmmar är ofta lågvärdiga och uppkommer i betydande volymer. För att öka lönsamheten för skogsindustrin är det nödvändigt att sådana restströmmar kan användas vid andra processer och inte enbart förbrännas för energivärdet, förklarar Anders Wallenius. 

Hur ser potentialen ut om ni lyckas? 

– Butandiol är en plattformskemikalie med många användningsområden som utgör en viktig komponent i många slutprodukter som färg, kosmetika, förpackningar, läkemedel, fordon med flera, där behovet vuxit stadigt de senaste åren, berättar Anders Wallenius.  

Bara i Europa är marknaden för butandiol omkring  400 000 ton per år och marknaden är således redan väletablerad:  

– Sverige med sin stora areal av skog har goda möjligheter att nyttja restströmmar från skogsindustrin, förädla restströmmarna till socker och därefter vidare till biobaserade kemikalier som exempelvis butandiol. Sekab tillverkar redan idag biobaserade baskemikalier och har lång erfarenhet inom biokemibranschen. Dessutom har Sekab utvecklat egen teknik (CelluAPP) för att omvandla biomassa till socker, som kan förädlas vidare till kemikalier som butandiol, säger Anders Wallenius. 

Varför är det här projektet viktigt för framtidens kemiindustri? 

– Kemiindustrin står idag för 14 procent av industrins totala utsläpp och hamnar alltmer i strålkastarljuset. Branschen står inför en stor omställning och behöver öka takten genom att utveckla teknik för biobaserade produkter, som ersätter dess fossila motsvarighet. Biobaserade kemiprodukter kommer väsentligt bidra till utvecklingen av en biobaserad samhällsekonomi genom att erbjuda en innovativ och hållbar väg framåt. Denna ansats främjar inte bara ekonomisk tillväxt utan minskar även samhällets beroende av fossila råvaror, vilket är av avgörande betydelse för att skapa en långsiktigt hållbar framtid, avslutar Anders Wallenius.