Hallå där!
”Utmaningen är att skapa effektiva barriärlösningar som kan konkurrera med plastens egenskaper”
Hallå där… Linda Härdelin på Yangi, projektledare för FUNKYPACK: Förnyelsebar Unik Ny Kemi för cellulosabaserade förPACKningar
Vad handlar ert projekt om?
– Projektet adresserar marknadens akuta behov av mer återvinningsbara och klimatsmarta förpackningslösningar, berättar Linda Härdelin.
Idag är förpackningsindustrin beroende av konventionella fossilbaserade material. Decennier av utveckling har gjort att fossila material kan erbjuda effektiva produktionsprocesser och mångsidighet, och skapa visuellt tilltalande förpackningar som ger ett effektiv skydd. Dock saknas effektiva återvinningssystem, och idag hamnar 70 procent av EU:s plastavfall på deponier, förbränns eller dumpas i naturen, vilket motsvarar en samhällskostnad av 105 miljarder euro varje år. Fiberbaserade förpackningar har potential att ersätta en stor del av dagens plastbaserade lösningar.
Målet med projektet FUNKYPACK är att utveckla helt biobaserade kemiska lösningar för att skapa högpresterande barriärer i fiberbaserade 3D-förpackningar. Genom att integrera tre olika kemiska plattformar – polyhydroxyalkanoate polymer (PHA), sol-gel dispersion och vaxbaserade barriärlösningar – vill projektet bana väg för övergången till en mer hållbar, cirkulär och biobaserad ekonomi inom förpackningssektorn.
– Projektets kärna ligger i att övervinna de nuvarande begränsningarna för fiberbaserade material, särskilt deras bristande förmåga att erbjuda samma skyddsnivå mot externa faktorer som konventionell plast, säger Linda Härdelin och fortsätter:
– Utmaningen är att skapa effektiva barriärlösningar som kan konkurrera med plastens egenskaper. Denna strävan mot hållbarhet och ansvarsfull konsumtion kommer också som en respons på det europeiska Single-Use Plastics Directive (SUPD), som tydligt sätter fokus på att minska användningen av engångsplaster och deras skadliga påverkan på miljön.
Vilken utmaning vill ni lösa?
– Projektet vill lösa flera komplexa utmaningar inom förpackningsindustrin, säger Linda Härdelin. För det första är det behovet av att minska beroendet av fossilt råmaterial och den skadliga miljöpåverkan som är förknippad med konventionell plast. Genom att skapa helt biobaserade barriärlösningar strävar projektet efter att minska den omfattande plastanvändningen och därmed bidra till en mer hållbar och cirkulär ekonomi.
Övergången till fiberbaserade förpackningar hämmas av fibermaterialens höga porositet och affinitet (kemisk attraktion) för vatten. Kommersiellt tillgängliga barriärlösningar är i hög grad beroende av fossilbaserade råmaterial och en liten andel som är biobaserad kan inte konkurrera med sina överpresterande konventionella plastekvivalenter. För att nå den fulla potentialen att ersätta plastbaserade förpackningar krävs utveckling av ny kemi och resurseffektiv teknik som kan konkurrera med dagens plastbaserade lösningar.
En annan viktig utmaning som projektet tar sig an är den komplexa och inkonsekventa lagstiftningen kring förpackningssäkerhet och livsmedelssäkerhet.
– Detta utgör ofta ett hinder för utvecklingen av nya förpackningskoncept, säger Linda Härdelin. Genom att skapa standardiserade och säkra biobaserade förpackningsalternativ strävar projektet efter att underlätta övergången till mer hållbara lösningar och undvika onödiga hinder.
Hur ser potentialen ut om ni lyckas?
– Ett lyckat projekt skulle göra stor skillnad, säger Linda Härdelin och fortsätter:
– För det första skulle framgång i att skapa effektiva biobaserade barriärlösningar för fiberbaserade förpackningar minska beroendet av fossila råmaterial och därmed bidra till att bromsa klimatförändringar och miljöförstöring.
Linda Härdelin menar också att projektet har potential att sätta Sverige och Europa på kartan som ledare inom hållbar förpackningsteknologi.
– Genom att erbjuda en konkurrenskraftig och hållbar ersättning för konventionella förpackningsmaterial, kan regionen stärka sin position på den globala marknaden och locka investeringar inom detta växande och nödvändiga område, säger Linda Härdelin och lägger till:
– En lyckad övergång till biobaserade förpackningslösningar kan dessutom öppna upp nya affärsmöjligheter och marknader för de inblandade företagen och bidra till att forma en mer hållbar och ansvarsfull konsumtionskultur.
Varför är det här projektet viktigt för framtidens kemiindustri?
– Projektet är av avgörande betydelse för framtidens kemiindustri då det direkt adresserar behovet av att utveckla hållbara kemiska lösningar för förpackningssektorn, säger Linda Härdelin.
Genom att fokusera på biobaserade material och övergången till cirkulära förpackningsalternativ kan projektet bidra till att omforma kemiindustrin mot en mer ansvarsfull framtid.
– Dessutom är projektet i linje med globala hållbarhetsmål och initiativ för att minska plastanvändning och främja en övergång till förnybara resurser. Genom att adressera dessa utmaningar och utveckla konkurrenskraftiga biobaserade kemiska lösningar, kan kemiindustrin positionera sig som en drivkraft för förändring och innovation mot en mer hållbar framtid, avslutar Linda Härdelin.
Datum för publicering: