Hallå där!

Utforskar hur användning av sidoströmmar av mykoproteinproduktion kan ha potential för textilindustrin

Hallå där… Johannes van Overmeeren på OrganoClick, projektledare för Användning av sidoströmmar från mykoproteinproduktion till additiver för funktionalisering av textilier

Vad handlar ert projekt om?

– Produktion av högvärdigt matprotein genom svampfermentering, kommer generera stora mängder unika biobaserade sidoströmmar, som innehåller kemiska föreningar med potential i textilindustrin, berättar Johannes van Overmeeren och fortsätter: 

Johannes van Overmeeren
Johannes van Overmeeren
Foto: Organoclick

– I projektet utforskar vi hur dessa biomolekyler kan utvinnas effektivt ur processens biprodukter. Efter framgångsrik isolering kommer de utnyttjas som funktionella tillsatser för textilindustrin, till exempel för att ge fibermaterial förbättrade mekaniska egenskaper eller för att göra dem mer hydrofoba (vattenavstötande).

Vilken utmaning vill ni lösa?

– Att skapa en effektiv och praktisk extraktionsprocess för att isolera eftersökta biomolekyler från fermenteringsprocessens sidoströmmar, säger Johannes van Overmeeren. Sedan kommer vi bekräfta de lyckade extraktionerna genom att formulera produkter med de isolerade råvarorna och utvärdera dess egenskaper som funktionella tillsatser i textilmaterial.

Hur ser potentialen ut om ni lyckas?  

– De funktionella tillsatser som kommer utvecklas i projektet är riktade mot ett stort urval av textilmaterial, vilka kan användas i allt från blöjor till skaljackor, säger Johannes van Overmeeren och fortsätter:  

– Detta kommer göra det möjligt att möta en bred efterfrågan som i sin tur bidrar till skalning av nya cirkulära resurssystem. Försörjningskedjan kan sedan skalas upp relativt fort för att råvaror produceras i snabba fermenteringsprocesser som kräver minimal ny markyta. 

Varför är det här projektet viktigt för framtidens kemiindustri?  

– Framtidens textilmaterial kommer i sin helhet baseras på biobaserade fibrer och kemikalier som ingår i ett lokalt och cirkulärt system. För att åstadkomma detta krävs ersättning av de fossila plaster och långlivade polymerer som används idag. Det här projektet vill bidra till denna omställning, avslutar Johannes van Overmeeren.