Hallå där!

”Norden skulle kunna ersätta cirka en tredjedel av Europas plastkonsumtion med biobaserade råvaror”

Hallå där… Fredrik Gustafson på Lignin Industries, projektledare för Utveckling av biopolymer för att ersätta fossila råvaror i plast.

Vad handlar ert projekt om? 

– Det handlar om att använda lignin som råvara för att tillverka biobaserad plast. I det här projektet ska vi på Lignin Industries tillsammans med tre plastproducenter utveckla anpassade recept för plastmaterial av polyeten, polypropen och PVC som innehåller lignin. På så vis kan de fossila råvarorna ersättas med bioråvara från skogen som idag främst eldas upp, säger Fredrik Gustafson. 

Vilken utmaning vill ni lösa? 

Fredrik Gustafson
Fredrik Gustafson
Foto: Lignin Industries

– Att minska användningen av fossila råvaror genom att utnyttja restströmmar från skogs- och jordbruk, säger Fredrik Gustafson.  

Sverige använder cirka 1 miljon ton plast årligen, och globalt används 400 miljoner ton, där cirka 99 procent är tillverkad av fossila råvaror. Den ligninbaserade polymeren har ett negativt koldioxidavtryck på 2 kg koldioxid per kg material, jämfört med vanlig plast som har ett positivt värde på 2–4 kg koldioxid per kg.  

– En implementering skulle både öka utnyttjandet av Sveriges skog och samtidigt minska plastindustrins klimatavtryck avsevärt, säger Fredrik Gustafson. 

Hur ser potentialen ut om ni lyckas? 

– Potentialen är enorm! Norden skulle kunna ersätta cirka en tredjedel av Europas plastkonsumtion med biobaserade råvaror, berättar Fredrik Gustafson. 

Varför är det här projektet viktigt för framtidens kemiindustri? 

– Kemiindustrin har en enorm press att ställa om från fossila till gröna råvaror och minska sitt koldioxidavtryck. Genom att använda restprodukter från skogen går det att ställa om plastindustrin till en långsiktigt hållbar industri i linje med klimatmålen, avslutar Fredrik Gustafson.