Krönika
Framtidens kemiindustri är biobaserad, cirkulär och hållbar
På västkusten finns process- och kemiindustrins hjärta. Här ligger majoriteten av den produktionskapacitet som Sverige förfogar över vad gäller både bränslen samt bas- och specialkemikalier. Samtidigt står industrin som helhet för 40 procent av Västra Götalands territoriella utsläpp, och ett par större industrier dominerar. Inom initiativet Klimatledande processindustri pågår ett arbete där industrier, akademi och samhälle samarbetar för förändring.
Omställningen av process- och kemiindustrin är nödvändig för att uppfylla regionala, nationella och i förlängningen globala målsättningar. Förutom resurseffektivisering och elektrifiering behöver vi byta ut fossila kolatomer mot biobaserade som kan återvinnas om och om igen och därmed finnas kvar så länge som möjligt i våra system. Först då skapar vi ett system som i grunden blir cirkulärt och hållbart.
Hur går det då?
I Västsverige pågår en industriell revolution. Transformationen från en process- och kemiindustri baserad på fossila råvaror till en som enbart använder biobaserade och återvunna kräver åtgärder som har stark påverkan på till exempel energiförsörjning, logistiksystem och regelverk. Möjligheterna som öppnar sig med denna transformation är enorma. Omställningen av kemi- och processindustrin möjliggör dessutom omställningen av många andra sektorer som är användare av bränslen och material.
Inom Klimatledande Processindustri har vi hittills genomfört över 40 innovations- och utvecklingsprojekt som stöttar den här utmaningen. Vi har fokuserat på att utveckla nya möjligheter från skogliga råvaror och arbetat med att utreda flera olika tekniker för kemisk återvinning. Vi har tittat på hur vi kan återvinna olika strömmar av avfall tillbaka till produkt i smarta återvinningsloopar komplett med affärsmodeller och nya logistik- och insamlingslösningar. Vi har satsat på industriutvecklingsprojekt inom nya bioråvaror och tillgång till grön vätgas och elektricitet för kemiindustrin som nu är på väg att förverkligas i större satsningar i vårt innovationsekosystem.
Inom alla dessa projekt har samverkan varit en framgångsfaktor. En kemiindustri i framkant behöver fortsätta med forskning och innovation i samverkan kring nya bioråvaror, storskaliga tester av nya affärsmodeller och regelverk och design för ökad återvinningsbarhet. Vi ser också stor potential med de nya möjligheter som digitalisering och AI kan stötta med för att öka möjligheterna att exempelvis mäta och kontrollera att de åtgärder som genomförs ger den klimatnytta som behövs.
Omställningen av industrin ger nödvändiga resultat i form av minskade koldioxidutsläpp men kan också ses som en gemensam framtidssatsning och skapa en attraktiv och konkurrenskraftig region och i förlängningen en bättre nation och värld.
Hanna Paradis, Lindholmen Science Park,
Processledare för Klimatledande Processindustri.
Om Klimatledande Processindustri
Klimatledande Processindustri är ett tioårigt initiativ finansierat av Vinnova, Västra Götalandsregionen och medlemmarna i Västsvenska Kemi- och Materialklustret vars vision är att skapa en fossiloberoende världsledande industriregion baserad på förnybara och återvunna råvaror. Cirka 50 organisationer samverkar inom Klimatledande Processindustri i forsknings- och utvecklingsprojekt, kunskapsutbyte och omvärldsbevakning.
Datum för publicering: