Krönika CITEX

Stor möjlighet att få in mer hållbara textilfibrer i det textila materialflödet

Innovationsprojektet Circular Textile Innovations (CITEX) är nu i slutfasen av den treåriga projekttiden. Sammantaget ser vi att det finns ett stort intresse och nyfikenhet för samtliga delprojekt. Projektet har fokus på olika områden men har ändå en samhörighet och ett gemensamt intresse för att föra den hållbara bioekonomiska utvecklingen framåt.

Heidi Hautajärvi Stenmark
Heidi Hautajärvi Stenmark

Just samverkan och samskapande är någonting som ligger nära CITEX-projektet. För att uppnå en cirkulär bioekonomi behöver vi med gemensamma krafter få ny kunskap och testa nya lösningar och det är just här projekt som CITEX kommer in. Samarbete är en förutsättning som också ofta lyfts fram i externa sammanhang. Nyligen publicerades till exempel FN:s rapport ”Sustainability and Circularity in the Textile Value Chain” där man verkligen betonar vikten av samverkan och ömsesidighet för en hållbar omställning av textilindustrin.  

För att kunna möta de stora förändringarna som väntar textilbranschen de kommande åren behöver vi verkligen förkovra oss i ny kunskap och nya lösningar. De flesta som jobbar i textilbranschen vet att det från EU har vidtagits kraftfulla åtgärder för att få textilåtervinningen att öka. Från 2025 införs förbud mot att kasta eller skicka osålda kläder, skor och textilier till förbränning. Och ESPR, Ecodesign for Sustainable Products Regulation – ett nytt ramverk för att anpassa produkter till klimatneutralitet och en cirkulär ekonomi – vill göra hållbara produkter till norm inom EU. En del i detta är så kallade digitala produktpass, förkortat DPP.  De digitala passen följer produkterna och ger enkelt och snabbt all hållbarhetsdata om varan, från råvara till färdig produkt. I de kommande förändringarna är det också fokus på biobaserade produkter och bland annat har det utlysts medel till projekt som kan stödja de biobaserade industrierna och möjliggörarna för den digitala omställningen. Den europeiska plattformen för framtidens textil och kläder, Textile ETP, har nyligen lanserat Circular & Biobased Textiles Innovation Hub för att hjälpa textilföretag, forskningsorganisationer, varumärken och återförsäljare att få mer kunskap, nätverka och samarbeta kring de just cirkulära och biobaserade textilier. Detta ser projektgruppen i CITEX som väldigt positivt.  

Sverige har i detta sammanhang stor potential att stå i framkant och visa att bioekonomi kan vara en central del av de cirkulära ambitionerna i vårt samhälle. Vi kan se inom delprojekten i CITEX att det är möjligt att få in mer hållbara textilfibrer i det textila materialflödet, både biobaserade och cirkulära, och även att återvinna stora mängder textilfibrer. Men då är det viktigt aktörerna är villiga att satsa inom många olika delar av vårt samhälle. Lagar och regler bör anpassas så att aktörer vågar och vill satsa och det måste finnas finansiering för nya innovationer och system. Konsumenterna måste även fortsatt få information om hållbara inköp.

Därför har CITEX som ambition att lyfta slutresultaten från delprojekten till en bred publik, både nationellt och inom EU. Till berörda aktörer inom akademi och forskning, men även inom policy, regelverk, regional utveckling och finansiering. Vi måste, liksom det står att läsa i Bioekonomiutredningens slutbetänkande, agera skyndsamt och med gemensamma krafter.

Heidi Hautajärvi Stenmark
koordinator för projektet CITEX och projektledare på RISE