Nyhet

Goda utsikter för läderliknande material

Ett svensktillverkat läderliknande material gjort av bark och äppelrester – det ska bli resultatet av ett BioInnovationprojekt som har fått en flygande start. Under ledning av initiativtagaren Irmas Fabric tar projektet nu sikte på att utveckla prototyper ihop med välkända varumärken som TRIWA och House of Dagmar.

Karin Sandstedt
Karin Sandstedt
Foto: Jonas Clefström

Skor, skärp, väskor och plånböcker. Läder är ett älskat och mångsidigt material men det är också omdiskuterat eftersom läderproduktionen släpper ut såväl koldioxid som en stor mängd giftiga kemikalier. Fler konsumenter söker alternativ till vanligt läder drivna av miljöaspekten och av olika etiska skäl. De senaste decennierna har efterfrågan på material som kan ersätta läder ökat intresset för veganska alternativ, men ”veganlädret” är för närvarande helt eller delvis fossilbaserat och går sällan att återvinna. Det kan inte heller komposteras och riskerar att orsaka plastföroreningar.

Nu pågår sökandet efter mer hållbara läderliknande material. Ett projekt inom BioInnovation utvecklar ett biobaserat sådant som är bionedbrytbart och tillverkas av skogs- och äppelrester. Efter lovande inledande tester i ett första projekt får nu initiativet ytterligare stöd och går vidare i ett andra steg. I det samlar projektets initiativtagare, tillika den tilltänkta materialägaren, Irmas Fabric och forskningsinstitutet RISE åtta ytterligare branschpartners med nyckelroller i värdekedjan.

– Marknaden för mer hållbara läderliknande material växer och vi ser möjligheter med att ta fram ett material som kan vara ett komplement till animaliskt läder men med mindre koldioxidutsläpp, säger Irmas Fabrics vd Karin Sandstedt. Dessutom är det fantastiskt att vi kan göra det av råvaror från skog och äpple, något som vi har gott om i Sverige. En central del i vår affärsidé är att både råvara och tillverkning ska finnas i Sverige. Genom att ha med oss representanter från hela värdekedjan får vi de olika perspektiv som krävs för att i slutet av projektet förhoppningsvis ha ett patenterat konkurrenskraftigt material på plats.

Ryan Looysen
Ryan Looysen
Foto: Privat

”Måste kommunicera så att konsumenterna förstår poängen”

Det läderliknande materialet tillverkas av äppelrester från Brunneby Musteri och bark som blir över när träd tas ner i SCAs skogar. Det är råvaror som annars hade komposterats eller bränts upp.

– Restprodukter är en relativt billig råvara, det skapar bra förutsättningar för att snabba på genomslaget av cirkulära läderliknande material, säger Ryan Looysen, vd på det svenska klockmärket TRIWA som är en av projektets företagsparter och fortsätter:

– En viktig roll för TRIWA i det här projektet är det kommersiella perspektivet. Vi fokuserar på vad som krävs för att materialet ska tas emot väl av konsumenterna – många coola material faller på att man inte lyckas kommunicera så att konsumenterna förstår poängen med dem.

Effektiv miljövänlig tillverkningsprocess viktig målsättning

Natalia Anna Wojas
Natalia Anna Wojas
Foto: Wei Zhao

Bark och äppelrester har visat sig vara en fördelaktig kombination, tillsammans innehåller de naturliga ingredienser i form av olika typer av cellulosa, stärkelse, polysackarider och tanniner. Genom att sätta ihop dem med ytterligare biobaserade tillsatser och tvärbindare byggs ett nytt material med potentiellt bra prestanda och hållbarhet.

– I projektet kommer vi att vidareutveckla både formula – det vill säga recept – och produktionsprocess. En viktig målsättning är att minimera antalet processteg utan att viktiga egenskaper går förlorade. Vi vill ha en miljövänlig produkt och tillverkningsprocess, säger Natalia Anna Wojas, projektledare på RISE.

House of Dagmar: ”Våra kunder är öppna för nya material”

Materialet utvecklas i samråd med projektaktörerna för att få egenskaper lämpade för applikationer inom modeindustrin, och kommer längre fram att testas i liten skala i deras produktionslinor. Som sista steg tar sen projektets varumärkesägare fram demonstratorer. Bland varumärkesägarna finns modehuset House of Dagmar:

Karin Söderlind
Karin Söderlind
Foto: House of Dagmar

– Vi behöver stötta utvecklingen av nya, cirkulära och innovativa material som har lågt koldioxidavtryck och som bryts ner om de skulle hamna i naturen. I dag finns det för lite utveckling på området, säger Karin Söderlind, grundare och vd för House of Dagmar. Jag ser det här som ett nytt innovativt material som står på egna ben, snarare än något som ska ersätta hållbart framställt läder. Våra kunder är öppna för nya material som har positiva miljöeffekter.